ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 30 فروردین 1402

 آیا پدر بعنوان انتقال دهنده می تواند سند مالکیت پسر را ابطال کند ؟

پدرم سه دانگ زمین رو به نام من و سه دانگ رو به نام برادرم طبق وکالتی که در دفترخانه داده به اسم ما سند زده حالا بعد گذشت دو سال برادرم میگه من سهم خودم رو میفروشم در حالیکه پدرم در همان زمین که خانه ساخته شده زندگی می‌کند آیا پدرم می‌تواند درخواست ابطال سند بدهد یا خیر؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 188

 

پاسخ – امکان ابطال سند مالکیت پسر توسط انتقال دهنده و پدر

  • در ابتدا باید گفت که این انتقال طی چه نوع عقد و قراردادی تنظیم و سند انتقال یافته است؛ چرا که طبق نظام حقوقی ما برخی عقود لازم هستند و طرفین نمیتوانند آن را برهم بزنند و برخی عقود جایز و طرفین می توانند خود را از قید آن عقود برهانند. 
  • اگر انتقال ملک با عقودی لازمی مانند عقد بیع یا عقد صلح انجام شده باشد، دیگر حقی نسبت مال انتقال یافته وجود ندارد.
  • اما ممکن است مقصود انتقال دهنده از این انتقال نوعی صلح عمری باشد یعنی زمین را بین دو فرزند خود تقسیم کرده است اما حق انتفاع و سکونت از آن را برای خود تا پایان عمر نگه داشته است. 
  • صلح عمری از انواع عقد صلح است ؛ به این معنا که بر اساس آن شخص حق استفاده از مال یا اموال خود و یا منافعی که از آن اموال به دست می آید را برای خود محفوظ می دارد و عین مال را به شخص مورد نظر خود در صلح واگذار می کند که می تواند به مدت زمان عمر خود یا عمر شخص دیگر و یا حتی عمر شخصی که می خواهد با او عقد صلح را توافق کند،باشد.
  • بنابراین در صلح عمری ، تا زمانی که شخص انتقال دهنده در قید حیات باشد، حق هرگونه انتفاع، معامله و دخالت در اموال خود را دارد، اما با مرگ وی، ملک اصلی آن اموال، شخصی است که با وی قرارداد صلح بسته شده است.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص ابطال سند مالکیت پسر توسط پدر

♦  در نظر داشته باشید که وقتی با وکالتنامه ای که از طرف پدر خود داشته اید و مورد وکالت به طور کامل انجام داده شده  است دیگر وفای به عهد انجام شده است و سند به طور قطعی انتقال یافته است و ممکن است پدر شما قصد بخشش و هبه زمین را داشته است که بستگی به اراده و قصد طرفین در انشای عقد دارد ؛ اما اگر هم قرارداد شما در قالب عقد هبه باشد باز هم رجوع پدر به زمین غیر ممکن است چون از موارد ماده ۸۰۳ قانون مدنی است که موارد غیر قابل رجوع را احصا کرده است 

♦  به ظن قوی پدر برای ارامش خاطر خود زمین خود را بین شما تقسیم کرده است و حق سکونت خود را برای خود تا پایان عمر برای خود نگه دارد که در اینصورت این نوعی عقد لازم است و طرفین ملزم به رعایت مفاد آن هستند.

 

مستندات قانونی - ابطال سند مالکیت

ماده ۷۹۵ قانون مدنی
هبه عقدی است که به موجب آن یک نفر مالی را مجاناً به کس دیگری تملیک میکند تملیک‌ کننده واهب طرف دیگر را متهب، مالی را که مورد هبه است عین موهوبه میگویند.

ماده ۸۰۳ قانون مدنی
بعد از قبض نیز واهب میتواند با بقاء عین موهوبه از هبه رجوع کند مگر در موارد ذیل:
۱) در صورتی که متهب پدر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
۲) در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
۳) در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود خواه قهراً مثل اینکه عین موهوبه برهن داده شود.
۴) در صورتی که در عین موهوبه تغییری حاصل شود.

ماده ۷۵۸ قانون مدنی
صلح در مقام معاملات هر چند نتیجه معامله را که به جای آن واقع شده است میدهد لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد ‌بنابراین اگر مورد صلح عین باشد در مقابل عوض نتیجه آن همان نتیجه بیع خواهد بود بدون اینکه شرایط و احکام خاصه بیع در آن مجری شود.

ماده ۷۶۰ قانون مدنی
صلح عقد لازم است اگر چه در مقام عقود جائزه واقع شده باشد و بر هم نمیخورد مگر در موارد فسخ به خیار یا اقاله.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص امور قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.