ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 26 مهر 1400

 امکان ابطال وكالت بلا عزل طلاق توسط وکیل (زوجه)

سلام،خسته نباشيد.

خواستم بپرسم اگر زوج به زوجه وكالت طلاق بلاعزل داده باشه زوجه بعد از عقد ميتواند به خواست خودش باطلش كنه وكالت رو يا خير؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 548

پاسخ - ابطال وکالت در طلاق توسط زوجه

  • مطابق ماده 1133 قانون مدنی حق طلاق با مرد است اما مرد می­تواند همسر خود را برای اجرای این حق وکیل نماید که به آن حق طلاق گفته می­شود.
  • با این حال و با وجود وکالتنامه بلاعزل، حق طلاق مرد از بین نرفته و مرد می­تواند هر زمان که بخواهد همسرش را از طرف خود طلاق دهد.
  • مرد در اعطای وکالت به زن در طلاق مانند سایر موارد اعطای وکالت می­تواند حدود اختیار وکیل را مشخص نماید و برای نمونه طلاق را در قبال بذل مهریه به زن اعطا کند.
  • همچنین در رابطه با نوع وکالت باید گفت اگر اعطای وکالت به زن در دفترخانه صورت گرفته باشد، مرد می­تواند وکالت را بلاعزل، قابل عزل یا مدت­دار بدهد.
  • اما وکالت برای طلاق اگر در ضمن عقد نکاح باشد، از جانب مرد غیرقابل عزل می­گردد چراکه اگرچه وکالت عقد جایز است اما از آنجایی که وکالت ضمن عقد لازم منعقد گردیده تا وقتی که عقد نکاح باقی است، شرط وکالت هم پابرجا می­ماند.
  • توضیح آنکه عقود به دو دسته­ ی لازم و جایز تقسیم می­شوند؛ عقود لازم عقودی هستند که طرفین حق برهم زدن آن را ندارند مگر به موجب موارد خاصی که قانونگذار اجازه­ی آن را داده است. عقود جایز برخلاف عقود لازم، عقودی هستند که هر یک از طرفین هر زمان که بخواهند می­توانند آن را فسخ نمایند. وکالت از انواع عقود جایز می­باشد که به به هریک از طرفین این اجازه را می­دهد تا هر زمان که بخواهند بدون موافقت طرف دیگر عقد را فسخ نمایند.
  • با این حال جهت لازم نمودن یک عقد جایز از جمله عقد وکالت می­توان عقد جایز را به عنوان شرط، ضمن عقد لازمی همچون نکاح آورد. در این صورت آثار عقد لازم برعقد جایزمترتب گردیده و تا زمانی که عقد لازم پابرجاست، عقد جایز نیز به قوت خود باقی است.
  • در خصوص پرسش شما باید گفت امکان ابطال وکالت بلاعزل طلاق توسط وکیل یعنی همان زوجه وجود دارد چرا که با اسقاط حق عزل در واقع حق متعلق به موکل مبنی بر عدم امکان عزل وکیل ، ساقط می شود ولی حق استعفا که حق متعلق به وکیل است به قوت خود باقی است و به نظر می رسد اصلا حق استعفا قابل اسقاط نباشد هر چند که در عمل اختیار انجام با وکیل است و می تواند اصلا مورد وکالت را انجام ندهد.
  • با این حال مواردی هست که در صورت تحقق انحلال عقد را فراهم می­کند؛ همچون فوت یا جنون هر یک از طرفین، انقضای مدت وکالت در صورت مدت­دار بودن وکالت، با اقدام خود مرد به طلاق یا عدم رعایت شرایط اساسی صحت قرارداد.

 

 

مواد قانونی قابل استناد  - ابطال وکالت طلاق 

ماده 185 قانون مدنی

عقد لازم آن است که هیچ یک از طرفین معامله، حق فسخ آن را نداشته باشد مگر در موارد معینه.


ماده 186 قانون مدنی

عقد جایز آن است که هر یک از طرفین بتواند هر وقتی بخواهد آن را فسخ کند .


ماده 190 قانون مدنی

براي صحت هر معامله : شرایط ذیل اساسی است -1 قصد طرفین و رضاي آنها -2 اهلیت طرفین 3 - موضوع معین که مورد معامله باشد . 4 - مشروعیت جهت معامله


ماده 219 قانون مدنی

عقودي که بر طبق قانون واقع شده باشد، بین متعاملین و قائممقام آنها لازم ­الاتباع است مگر این که به رضاي طرفین اقاله یا به علت قانونی فسخ شود.


ماده 656 قانون مدنی

وکالت عقدي است که به موجب آن یکی از طرفین طرف دیگر را براي انجام امري نایب خود می­نماید .


ماده 678 قانون مدنی

انحلال وکالت به طرق ذیل مرتفع میشود :

1- به عزل موکل

2- به استعفاي وکیل

3 - به موت یا جنون وکیل یا موکل


ماده 679 قانون مدنی

موکل میتواند هر وقت بخواهد وکیل را عزل کند مگر این که وکالت وکیل و یا عدم عزل در ضمن عقد لازمی شرط شده باشد


ماده 682 قانون مدنی 

محجوریت موکل موجب بطلان وکالت می­شود مگر در اموري که حجر، مانع از توکیل در آنها نمیباشد و همچنین است محجوریت وکیل مگر در اموري که حجر مانع از اقدام در آن نباشد


ماده 683 قانون مدنی

هر گاه متعلق وکالت از بین برود یا موکل عملی را که مورد وکالت است خود انجام دهد یا به طور کلی عملی که منافی با وکالت وکیل باشد به جا آورد مثل این که مالی را که براي فروش آن وکالت داده بود خود بفروشد وکالت منفسخ میشود .


ماده 1133 قانون مدنی

مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضاي طلاق همسرش را بنماید.

تبصره: زن نیز میتواند با وجود شرایط مقرر در مواد 1119، 1129، 1130این قانون، از دادگاه تقاضاي طلاق نماید.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.