ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 14 تیر 1402

 ازدواج موقت یا صیغه توسط شوهر چه حقی برای زن ایجاد می کند ؟

همسرم بدون اجازه من زنی را به مدت یکسال صیغه کرده و بعد از پنج ماه من متوجه شدم راهنمایی کنید که چکاری باید انجام دهم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 124

پاسخ – راه های شکایت بدلیل ازدواج موقت شوهر

  • از ابتدایی ترین حقوق مربوط به خانواده که در قباله های چاپی نکاح هم درج شده است ضمانت اجراهایی برای زوجه درج شده است که در پی حمایت از حقوق زن تنظیم شده است که یکی از آن موارد بند دوازدهم شروط ضمن عقد نکاح است و در مورد ازدواج مجدد مرد سخن به میان آورده است. (زوج، بدون رضایت زوجه، همسر دیگری اختیار کند یا به تشخیص دادگاه، بین همسران خود، به عدالت رفتار ننماید.)
  • در صورت هر یک از شرایط مندرج در موارد دوازده گانه زن وکالت بلاعزل خواهد داشت و با مراجعه به دادگاه می تواند خود را مطلقه کند که ازدواج مجدد شوهر نیز در زمره همین موارد است. 
  • پس در وهله اول این حق برای زوجه در نظر گرفته شده است که خود را مطلقه کند و در این زمینه وکالت بلاعزل از طرف زوج دارد. 
  • اما به طور کلی قانون گذار ضمانت اجرای قانونی برای ازدواج مجدد شوهر در نظر نگرفته است و به تبعیت از فقه استیفای عدد چهار را برای مرد در نظر گرفته است و متاسفانه در قانون حمایت خانواده جدید بر خلاف قانون سال 53 که مواردی را برای ازدواج مجدد همسر مانند اجازه از همسر اول یا عدم تمکین زوجه از شوهر در نظر گرفته بود ، سکوت کرده است.
  • اما با توجه به اینکه قانون گذار به نسخ ماده 16 قانون حمایت از خانواده پیشین اشاره ای نداشته احتمالا به این نظر داشته است که مقررات مربوط به قانون سابق پابرجا باشد. بنابراین مقررات مربوط به ماده 16 و 17 قانون سابق نسخ نشده است و پابرجاست. 
  • اما نکته دیگر شرط رعایت عدالت است که اگر مرد عدالت را نتواند رعایت کند می تواند موجبات عسر و حرج زوجه را فراهم کندو به استناد ماده 1130 قانون مدنی می توان طلاق به درخواست زوجه انجام شود . 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تکلیف زن با ازدواج موقت شوهر 

♦  با توجه به مطالب فوق به نظر می آید بهترین راهکار برای حفظ حقوق  خود استناد به بند دوازدهم شروط ضمن عقد قباله نکاح است که می توانید وکیل در طلاق دادن خود باشید و خود را مطلقه کنید (البته در صورتیکه بین زوج و زوجه تراضی شده باشد) 
♦  در ثانی شما می توانید به استناد ماده 1130 قانون مدنی که در مورد عسر و حرج زوجه سخن به میان آورده است این مورد را نیز در زمان کنونی عرفا توهین به جایگاه خانواده و زن محسوب می شود و از موارد سوء معاشرت با همسر تلقی می شود، درخواست طلاق خود را از دادگاه خانواده بخواهید .

 

 

مستندات قانونی - ازدواج موقت شوهر زن دار

ماده 16 قانون حمایت از خانواده 1353مرد نمی‌تواند با داشتن زن همسر دوم اختیار کند مگر در موارد زیر:

1 - رضایت همسر اول.
2 - عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی.
3 - عدم تمکین زن از شوهر.
4 - ابتلاء زن به جنون یا امراض صعب‌العلاج موضوع بندهای 5 و 6 ماده 8.
5 - محکومیت زن وفق بند 8 ماده 8.
6 - ابتلاء زن به هر گونه اعتیاد مضر برابر بند 9 ماده 8.
7 - ترک زندگی خانوادگی از طرف زن.
8 - عقیم بودن زن.
9 - غایب مفقودالاثر شدن زن برابر بند 14 ماده 8.

‌ماده 17 قانون حمایت از خانواده 1353متقاضی باید تقاضانامه‌ای در دو نسخه به دادگاه تسلیم و علل و دلایل تقاضای خود را در آن قید نماید. ‌یک نسخه از تقاضانامه ضمن تعیین وقت رسیدگی به همسر او ابلاغ خواهد شد.

‌دادگاه با انجام اقدامات ضروری و در صورت امکان تحقیق از زن فعلی و احراز توانایی مالی مرد و اجرای عدالت در مورد بند یک ماده 16 اجازه اختیار‌همسر جدید خواهد داد.به هر حال در تمام موارد مذکور این حق برای همسر اول باقی است که اگر به خواهد گواهی عدم امکان سازش از دادگاه به نماید. ‌هرگاه مردی با داشتن همسر بدون تحصیل اجازه از دادگاه مبادرت به ازدواج نماید به حبس جنحه‌ای از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد همین‌مجازات مقرر است برای عاقد و سردفتر ازدواج و زن جدید که عالم به ازدواج سابق مرد باشند. ‌در صورت گذشت همسر اولی تعقیب کیفری یا اجرای مجازات فقط درباره مرد و زن جدید موقوف خواهد شد.
 ماده 1130 قانون حمایت از خانواده 1353

در مورد زیر زن می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق نماید در صورتی که برای محکمه ثابت شود که دوام زوجیت موجب عسر و حرج است می تواند برای جلوگیری از ضرر و حرج زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورت میسر نشدن به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. ( اصلاحی 8/10/61 )
تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر وحرج محسوب می گردد :
 1- ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذرموجه .
 2- اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است . در صورتی که زوج به تعهد خود عمل ننماید و یا پس از ترک ، مجددا" به مصرف موارد مذکور روی آورده ، بنا به درخواست زوجه ، طلاق انجام خواهد شد .
 3- محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر . 
4- ضرب و شتم یا هرگونه سوء استفاده مستمر زوج که عرفا" با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد . 
 5- ابتلاء زوح به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید . موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود ، حکم طلاق صادر نماید . ( این تبصره در تاریخ 3/7/1379 الحاق شده است )

ماده 56 قانون حمایت از خانواده 91

هر سردفتر رسمي كه بدون اخذ گواهي موضوع مواد (23 (و (31 (اين قانون يا بدون اخذ اجازه نامه مذكور در ماده (1060 (قانون مدني يا حكم صادرشده درمورد تجويز ازدواج مجدد يا برخلاف مقررات ماده (1041 (قانون مدني به ثبت ازدواج اقدام كند يا بدون حكم دادگاه يا گواهي عدم امكان سازش يا گواهي موضوع ماده (40 (اين قانون يا حكم تنفيذ راجع به أحكام خارجي به ثبت هريك از موجبات انحلال نكاح يا اعلام بطلان نكاح يا طلاق مبادرت کند، به محرومیت درجه چهار موضوع قانون مجازات اسلامي از اشتغال به سردفتري محكوم ميشود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های ارتباط، مشاوره و اعطای وکالت به وکیل متخصص دعاوی خانواده و طلاق

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.