ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 04 مرداد 1402

 تشخیص اعتبار هبه نامه و صلح نامه در فرض تعارض مندرجات 

با سلام.پدرم حدود یکسال قبل از فوت هبه نامه ای به برادرم داده در تاریخ یکم تیر هزار و چهار صد.من و یکی از برادرام صلح نامه تقریبا دو سال قبل از هبه نامه از پدر داریم ک برادر خواهرام امضا کردن.اما برادرم این هبه نامه رو تا بعد سالگرد پدرم عنوان نکرده و ضمنا غیر از امضاء پدرم و این برادرم امضاء کسی دیگری پای برگه نیس.و حین تقسیم زمین های کشاورزی برادرم برگه رو عنوان کرد و گفته که مال اوست.در هبه نامه عنوان شده که فلان زمین کشاورزی با فلان مشخصات بعد فوت پدرم و همسرش (مادرم) برسه به این برادرم.پدرمم قبل از فوت پیش بنده و دوتا ازبرادرام و یکی از دامادهامون عنوان کرده بود که حاضر به فروش زمین به همین برادرم که هبه نامه رو کرده تحت هیچ شرایطی نیست.حالا با این اوصاف آیا میتونه این زمین رو از ورثه بگیره یا خیر؟ضمنا اینکه زمین از تیر ماه امسال در تصرف بنده هست و زراعت کاری میکنم یعنی هنوز در تصرفش نیست ممنون‌ میشم راهنمایی بفرمایید.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 191

اعتبارصلح نامه و هبه نامه

 

پاسخ – در صورت تعارض تاریخ و مندرجات هبه نامه و صلح نامه تشخیص اعتبار چگونه است ؟ 

  • در تقسیم بندی اسناد، سند رسمی در عالی ترین مرتبه دلیل اثباتی قرار دارد و جای هیچ گونه شبهه و تردیدی در آن نیست و بقیه دلایل اثباتی از درجه اعتبار کمتری برخوردارند و همیشه در معرض تردید و انکار هستند.
  • اسناد عادی برخلاف اسناد رسمی که جای هیچ تردیدی در آن نیست این اسناد همیشه در معرض تعرض به اصالت قرار دارند.
  • در خصوص قرارداد ها و دست نوشته ها نیز در همین راستا می توان نسبت به آنها ادعای جعل تردید و انکار نمود.
  • در تعارض بین دو سند عادی باید به کمک سایر ادله اثباتی مانند شهود و شهادت گواهان، حقانیت سند را اثبات کرد و اینکه معمولا برای اصالت خط یا دست نوشته یا امضا، سند به واحد کارشناسی خط ارجاع داده می شود. 
  • اما در مورد بحث ماهوی ؛ در ماده 798 قانون مدنی قانونگذار شرط صحت عقد هبه قبض عین موهوبه می داند یعنی متهب مال را تصرف کند.تصرف یک مفهوم عرفی است و در هر مال ممکن است مختلف باشد. اگر متهب در عین موهوبه دخل و تصرفی که دلالت بر قبض کند نداشته باشد عقد هبه محقق نشده است و گویی اصلا هبه ای صورت نگرفته است. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص اعتبار هبه نانمه و صلح نامه در صورت تعارض آنها

♦  در این نوع دعوا ابتدا برادر شما سند عادی را جهت انتقال زمین ها در پروسه تنظیم سند قرار می دهد و در پی دریافت سند رسمی برای خود به استناد هبه نامه ای که توسط پدرش تنظیم شده است به دفتر اسناد مراجعه می کند و یا اینکه با همان سند عادی هبه نامه ادعای مالکیت میکند. در همین راستا شما با ارایه یک صلح نامه عادی به اصالت سندی عادی تعرض خواهید کرد؛ ادله اثباتی شما به گفته خودتان ابتدا تقدم تنظیم صلح نامه است و در ثانی وجود دو شاهد است. که وجود شهود برای اثبات ادعای شما کمک خواهد کرد؛ مهم تر از آن در پی ارجاع پرونده به شعبه حقوقی دادگاه محل وقوع مال غیر منقول،برای پرونده  قرار ارجاع به کارشناسی صادر می شود. و کارشناس مربوطه با تحقیق و تفحص در مورد خط نتیجه کارشناسی را به دادگاه ارسال می کند که تمامی این موارد بسته به نظر کارشناس و دادرس دارد. که حتما پیشنهاد می شود با یک وکیل با تجربه و حاذق در این امور مشورت شود. 
♦  در ثانی حتما باید مشخص شود که برادر شما در زمین تصرف داشته یا خیر چون در انتهای متن شوال به این اشاره شده است که زمین در از یک مدتی در تصرف شماست که اگر برادر شما زمین را قبض نکرده باشد قطعا هبه بین پدر شما و برادر باطل است. (ماده 802 قانون مدنی)

 

 

مستندات قانونی - اعتبار هبه نامه و صلح نامه

ماده 798 قانون مدنی

هبه واقع نميشود مگر با قبول و قبض مُتّهب اعم از اينكه مباشر قبض خود مُتّهب باشد يا وكيل او و قبض بدون اِذن واهب اثري‌ ندارد.
ماده 802 قانون مدنی

اگر قبل از قبض واهب يا متهب فوت كند هبه باطل ميشود.
ماده 216 قانون آیین دادرسی مدنی 

كسي كه عليه او سند غيررسمي ابراز شود مي‌ تواند خط يا مهر يا امضا و يا اثر انگشت منتسب به خود را انكار نمايد و احكام منكر بر‌ او مترتب مي ‌گردد و اگر سند ابرازي منتسب به شخص او نباشد مي ‌تواند ترديد كند.
ماده 217 قانون آیین دادرسی مدنی 

اظهار ترديد يا انكار نسبت به دلايل و اسناد ارائه شده حتي‌ الامكان بايد تا اولين جلسه دادرسي به‌ عمل آيد و چنانچه در جلسه دادرسي‌ منكر شود و يا نسبت به صحت و سقم آن سكوت نمايد حسب مورد آثار انكار و سكوت بر او مترتب خواهد شد. در مواردي كه رأي دادگاه بدون دفاع‌ خوانده صادر مي‌ شود، خوانده ضمن واخواهي از آن، انكار يا ترديد خود را به‌ دادگاه اعلام مي‌ دارد. نسبت به مداركي كه در مرحله واخواهي مورداستناد‌ واقع مي‌ شود نيز اظهار ترديد يا انكار بايد تا اولين جلسه دادرسي به‌ عمل آيد.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.