ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: دوشنبه 08 آذر 1400

 امکان ارث بردن از مادر ایرانی

میخواستم خواهش کنم ازتون درباره سهم ارث و امکان ارث بردن فرزندانی که پدران غیر ایرانی دارند که ازدواجشون در سفارت ایران ثبت شده هم توضیح بدین؟ آیا این بچه ها با توجه به این که ایرانی نیستن از اموال مادر ارثی  بهشون میرسه؟ با توجه به اطلاعاتی که من از یک سایت حقوقی کسب کردم انگار ارث نمیرسه به بچه ها.لطفا بفرمایید آیا این مطلب درست است یا نه ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 465

پاسخ – آیا فرزندی که از پدر خارجی  و مادر ایرانی متولد شده ارث میبرد ؟

  • مطابق قانون مدنی فرزندان در طبقه اول وارثان متوفی قرار دارند و آن دسته از فرزندانی را شامل می شود که به صورت مشروع و به واسطه ازدواج دایم یا موقت متولد شده اند.
  • میزان سهم الارث فرزند در حالات مختلف متفاوت می باشد؛ اگر متوفی تنها یک فرزند داشته باشد چه پسر یا دختر، تمام ارث به وی میرسد. اگر چند فرزند داشته باشد و همه ی آن ها پسر یا همه آن ها دختر باشند ارث بینشان به صورت مساوی تقسیم می گردد و اگر برخی پسر و برخی دختر باشند طبق قاعده فرزند ذکور دو برابر فرزند اناث ارث می برد.
  • لازم به ذکر است که اگر متوفی همسری داشته باشد و در قید حیات باشد، سهم وی به میزان یک هشتم ابتدا کسر شده و سپس مابقی به فرزندان می رسد. این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است
  • شرایط ارث بردن عبارت است از :
  • 1. مرگ مورث
  • 2. زنده بودن وارث
  • 3.وجود رابطه ی نسبی و سببی
  • 4.وجود ترکه
  • 5.تأدیه دیون
  • 6.عدم وجود موانع ارث بری یعنی قتل مورث، کفر، لعان و ولادت از زنا.
  • همچنین در صورتی که هنگام فوت متوفی جنینی وجود داشته باشد که با زنده بدنیا اومدن او مانع از ارث بری تمام یا برخی از ورثه گردد، تقسیم به عمل نمی آید تا زمانی که وضعیت جنین مشخص گردد.
  • همچنین اگر بین وراث غایب مفقودالاثر باشد سهم او کنار گذاشته می شود تا وضعیت او روشن شود .
  • در رابطه با ارث بردن از مادر باید گفت با تحقق شرایط ارث بری فرزند از مادر ارث می برد منتها نحوه تقسیم ارث مادر با توجه به وجود و نبود وراث یعنی فرزندان، پدر و مادر و زوج کاملا متفاوت خواهد بود.
  • در فرضی که مادر فوت شود و فرزند یا نوه موجود نباشند و تنها پدر و مادر او در قید حیات باشند، مادرِ مادر یک سوم ترکه و پدرِ مادر دو سوم ترکه را به ارث خواهند برد. در صورتی که تنها مادر یا تنها پدر متوفی زنده باشد وارث تمام ترکه را به ارث می برد. 
  • در فرضی که مادر فوت گردد و تنها وارثان او فرزندان او باشند، ماده 907 قانون مدنی تقسیم سهم الارث را بدین صورت بیان می دارد: اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:

‌اگر فرزند منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او میرسد.

‌اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر یا تمام دختر ترکه بین آنها بالسویه تقسیم میشود.

‌اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر و بعضی دختر پسر دو برابر دختر میبرد.

  • بنابراین اگر متوفی فرزند پسر و دختر داشته باشد میزان سهم الارث پسراها دو برابر دختر ها می باشد چه این ارثیه از سمت مادر باشد چه از سمت پدر تفاوتی نمی کند. 
  • در فرضی که هنگام فوت مادر هم فرزندان وجود داشته باشند و هم پدر و مادراو در قید حیات باشند، بسته به حالت های مختلف میزان سهم الارث متفاوت می باشد:

• هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن‌ خواهد بود و مابقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود 
• هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند یا چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها ‌تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و مابقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم میشود
• در صورتی که هر کدام از پدر و مادر که در قید حیات باشند و متوفی فرزند داشته باشد، یک ششم ترکه را به ارث برده و ما بقی به فرزندان می رسد، چه همگی پسر باشند چه بعضی پسر و بعضی دختر. منتها در تقسیم ترکه میان فرزندان اگر همگی پسر باشند ترکه به تساوی میان آن ها تقسیم می شود اما اگر برخی پسر و برخی دیگر دختر باشند، پسر دو برابر دختر سهم خواهد برد.

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص امکان ارث بردن از مادر ایرانی

در پاسخ به پرسشی که طرح فرمودید همچنین در خصوص ارث بردن از مادر ایرانی باید گفت شرط ارث بردن در قانون ایران، ایرانی بودن نیست و همینکه ازدواج مطابق قوانین ایران ثبت شده باشد و وارث مسلمان باشد از پدر و مادر خود صرفنظر از محل وقوع مال ارث خواهد برد.

بر اساس ماده 967 قانون مدنی مسائل مربوط به تقسیم ارث، تعیین وراث و قوانین مربوط به وصیت‌نامه تابع قوانین کشور متبوع متوفی خواهد بود. بنابراین ارث بردن فرزندان از مادر ایرانی مطابق فروضی که در بالا مطرح گردید می باشد. 

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

 

 

مواد قانونی قابل استناد - امکان ارث بری از مادر 

ماده ۸۶۱ قانون مدنی
موجب ارث دو امر است: نسب و سبب.


ماده ۸۶۲  قانون مدنی
اشخاصی که به موجب نسب ارث میبرند سه طبقه‌اند:
۱) پدر و مادر و اولاد و اولاد اولاد.
۲) اجداد و برادر و خواهر و اولاد آنها.
۳) اعمام و عمات و اخوال و خالات و اولاد آنها.


ماده ۸۶۳ قانون مدنی
وارثین طبقه بعد وقتی ارث میبرند که از وارثین طبقه قبل کسی نباشد.


ماده ۸۶۴ قانون مدنی
از جمله اشخاصی که به موجب سبب ارث میبرند هر یک از زوجین است که در حین فوت دیگری زنده باشد.


ماده ۸۶۵ قانون مدنی
اگر در شخص واحد موجبات متعدده ارث جمع شود به جهت تمام آن موجبات ارث میبرد مگر اینکه بعضی از آنها مانع دیگری باشد‌که در این صورت فقط از جهت عنوان مانع میبرد.


ماده ۸۷۸ قانون مدنی
هر گاه در حین موت مورث حملی باشد که اگر قابل وراثت متولد شود مانع از ارث تمام یا بعضی از وراث دیگر میگردد تقسیم ارث به عمل نمیآید تا حال او معلوم شود و اگر حمل مانع از ارث هیچ یک از سایر وراث نباشد و آنها بخواهند ترکه را تقسیم کنند باید برای حمل حصه‌ای که‌ مساوی حصه دو پسر از همان طبقه باشد کنار گذارند و حصه هر یک از وراث مراعا است تا حال حمل معلوم شود.


ماده ۸۷۹ قانون مدنی
اگر بین وارث غایب مفقود الاثری باشد سهم او کنار گذارده میشود تا حال او معلوم شود در صورتی که محقق گردد قبل از مورث مرده ‌است حصه او به سایر وراث بر میگردد و الا به خود او یا به ورثه او میرسد.


ماده ۸۸۰ قانون مدنی
قتل از موانع ارث است بنابراین کسی که مورث خود را عمداً بکشد از ارث او ممنوع میشود اعم از اینکه قتل بالمباشره باشد یا‌ بالتسبیب و منفرداً باشد یا به شرکت دیگری.


ماده ۸۸۱ مکرر
کافر از مسلم ارث نمی‌برد و اگر در بین ورثه متوفای کافری مسلم باشد وراث کافر ارث نمی‌برند اگرچه از لحاظ طبقه و درجه مقدم بر مسلم باشند.


ماده ۸۸۲ قانون مدنی
بعد از لعان زن و شوهر از یکدیگر ارث نمیبرند و همچنین فرزندی که به سبب انکار او لعان واقع شده از پدر و پدر از او ارث نمیبرد ‌لیکن فرزند مزبور از مادر و خویشان مادری خود و همچنین مادر و خویشان مادری از او ارث میبرند.


ماده ۸۸۴ قانون مدنی
ولد الزنا از پدر و مادر و اقوام آنان ارث نمیبرد لیکن اگر حرمت رابطه که طفل ثمره آن است نسبت به یکی از ابوین ثابت و نسبت به دیگری به واسطه اکراه یا شبهه زنا نباشد طفل فقط از این طرف و اقوام او ارث میبرد و بالعکس.


ماده ۹۰۶ قانون مدنی
اگر برای متوفی اولاد یا اولاد اولاد از هر درجه که باشند موجود نباشد هر یک از ابوین در صورت انفراد تمام ارث را میبرد و اگر پدر و‌مادر میت هر دو زنده باشند مادر یک ثلث و پدر دو ثلث میبرد لیکن اگر مادر حاجب داشته باشد سدس از‌ترکه متعلق به مادر و بقیه مال پدر است.


ماده ۹۰۷ قانون مدنی
اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:
‌اگر فرزند منحصر به یکی باشد خواه پسر خواه دختر تمام ترکه به او میرسد.
‌اگر اولاد متعدد باشند ولی تمام پسر یا تمام دختر ترکه بین آنها بالسویه تقسیم میشود.
‌اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر و بعضی دختر پسر دو برابر دختر میبرد.


ماده ۹۰۸ قانون مدنی
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند با یک دختر فرض هر یک از پدر و مادر سدس ترکه و فرض دختر نصف آن‌ خواهد بود و مابقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود مگر اینکه مادر حاجب داشته باشد که در این صورت مادر از مابقی چیزی ‌نمیبرد.


ماده ۹۰۹ قانون مدنی
هر گاه پدر یا مادر متوفی یا هر دو ابوین او موجود باشند یا چند دختر فرض تمام دخترها دو ثلث ترکه خواهد بود که بالسویه بین آنها ‌تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک سدس و مابقی اگر باشد بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم میشود مگر اینکه مادر حاجب ‌داشته باشد در این صورت مادر از باقی چیزی نمیبرد.


ماده ۹۱۰ قانون مدنی
هر گاه میت اولاد داشته باشد گرچه یک نفر اولاد اولاد او ارث نمیبرند.


ماده ۹۱۱ قانون مدنی
هر گاه میت اولادی بلاواسطه نداشته باشد اولاد اولاد او قائم مقام اولاد بوده و بدین طریق جزو وارث طبقه اول محسوب و با هر یک ‌از ابوین که زنده باشد ارث میبرد.
‌تقسیم ارث بین اولاد اولاد بر حسب نسل به عمل میآید یعنی هر نسل حصه کسی را میبرد که به توسط او به میت میرسد بنابراین اولاد پسر دو برابر ‌اولاد دختر میبرند.در تقسیم بین افراد یک نسل پسر دو برابر دختر میبرد.


ماده ۹۱۲ قانون مدنی
اولاد اولاد تا هر چه که پائین بروند به طریق مذکور در ماده فوق ارث میبرند با رعایت اینکه اقرب به میت ابعد را محروم میکند.


ماده ۹۱۳ قانون مدنی
در تمام صور مذکوره در این مبحث هر یک از زوجین که زنده باشد فرض خود را میبرد و این فرض عبارت است از نصف ترکه برای ‌زوج و ربع آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد نداشته باشد و از ربع ترکه برای زوج و ثمن آن برای زوجه در صورتی که میت اولاد یا اولاد اولاد داشته باشد و مابقی ترکه بر طبق مقررات مواد قبل مابین سایر وراث تقسیم میشود.


ماده ۹۶۷ قانون مدنی
ترکه منقول یا غیر منقول اتباع خارجه که در ایران واقع است فقط از حیث قوانین اصلیه از قبیل قوانین مربوطه به تعیین وارث و مقدار‌ سهم‌الارث آنها و تشخیص قسمتی که متوفی میتوانسته است به موجب وصیت تملیک نماید تابع قانون دولت متبوع متوفی خواهد بود.
این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص ارث و انحصار وراثت

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.