ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 05 دی 1400

 بهترین راه انتقال سهم الارث در زمان حیات مورث

تنها پسر خانواده هستم پدرم فوت کرده. مادرم در قید حیات است.میخواهد از اموال پدرم که سه دانگ خانه بصورت قولنامه قدیمی هست و سهمی که از پدرم می‌برد را به من بدهد و خواهر هام هیچ سهمی از مادرم نبرند.چه چیزی بنویسم که بعد ها خواهران حق اعتراض نداشته باشند ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2837

پاسخ – راه صحیح انتقال سهم ارث وقتی که هنوز فرد زنده است، چیست ؟

  • به طور کلی پس از پرداخت دیون و قرض هایی که برای متوفی تعیین شده است، ورثه می توانند با تحریر تقسیم نامه ارث، دارایی باقیمانده از شخص متوفی را میان یکدیگر تقسیم نمایند.
  • باید به این نکته توجه داشت که پیش از فوت مورث، تقسیم ارث تحت عنوان ماترک هیچ معنایی از نظر حقوقی و قانونی ندارد و فقط امکان دارد که مورث به عنوان یکى از عقود مشخص شده در قانون، اموال را به نام ورثه نماید چراکه ارث مفهومی است که بعد از فوت مورث، موضوعیت پیدا می کند و اشخاص نیز با در نظر گرفتن قوانین و مقررات مربوط به آن، وظیفه دارند اموال را بین خود تقسیم کنند.
  • نکته مهم و قابل توجه دیگر این است که در صورتی که در دوره بعد از حیات مورث (فوت مورث)، تملیک صورت پذیرد، قالب حقوقی تملیکی که معلق به فوت است، وصیت محسوب می شود. وصیت تا یک سوم اموال و دارایی های شخص متوفی موضوعیت دارد و وصیت مازاد بر یک سوم اموال و دارایی ها، نیاز به تایید سایر ورثه دارد.
  • مورث با در نظر گرفتن توافق بین وراث و توجه به قوانین و مقررات مربوطه، اموال را در قالب عقد صلح و یا هبه به وراث خود منتقل می کند. باید توجه داشت که با استفاده از عقود یاد شده، مورث می تواند مالکیت اموال خود را به فرزندان یا سایر وراث خود انتقال دهد و از این راه، عملیات تقسیم اموال صورت می پذیرد و اگر در این خصوص، یک سند رسمی وجود داشته باشد سایر وراث دیگر نمی توانند ادعا کنند که این انتقال را قبول ندارند چراکه هر شخصی می تواند در زمان حیات خود بر اساس اراده حقوقی و آزاد، مالش را به دیگران ببخشد و انتقال دهد.
  • نکته دیگر این است که در صورتی که مورث قبل از فوت خود، اموال را به ورثه انتقال دهد، دیگر ضرورتی برای پرداخت مالیات توسط وراث وجود نخواهد داشت. باید توجه داشت که بعد از انتقال، مالکیت اموال به وراث منتقل می شود و در نتیجه بعد از فوت، اداره مالیات از وراث، مالیاتی دریافت نمی کند.

 

پاسخ به پرسش مطرح شده

مخاطب گرامی سایت دادگران، در خصوص سوال شما راجب بهترین راه انتقال سهم الارث در زمان حیات مورث باید ابتدا اشاره داشت که اگر این انتقال قرار است بعد از فوت مورث صورت پذیرد، در قالب وصیت اتفاق می افتد و در صورتی که بیش از یک سوم اموال و دارایی های مادر شما را شامل شود، نسبت به مازاد بر یک سوم، نیاز به تایید خواهران شما و سایر ورثه است.
مادر شما می تواند با توجه به قوانین و مقررات، سهم  خود را در قالب عقد صلح و یا هبه (ترجیجا صلح) قبل از فوت، به مالکیت شما در بیاورد و در این صورت سایر ورثه نمی توانند شکایتی نسبت به این موضوع داشته باشند چرا که هر شخصی می تواند در زمان حیات خود بر اساس اراده حقوقی و آزاد، اموال خود را به دیگران ببخشد و انتقال دهد.
البته به این موضوع توجه داشته باشید که گاهی ادعا می شود که یکی از فرزندان با فریب یکی از والدین، او را به انتقال مثلا ملکی که سهم همه وراث است، در سال های آخر حیات مورث وادار می کند، یعنی هر کس، دیگری را فریب دهد که موجب خسارت شود حق مطالبه خسارت به استناد فریب را پیدا می کند. یکی از اسباب مسئولیت مدنی ضمان غرور فریفتن و گول زدن است.
برای دریافت اطلاعات تخصصی در این زمینه و جلوگیری از رخ دادن مشکلات حقوقی در آینده پیشنهاد می شود که با یک وکیل مشورت کنید و یا نسبت به دریافت مشاوره حضوری و یا تلفنی موسسه حقوقی دادگران اقدام فرمایید. 

 

 

مواد قانونی قابل استناد - روش های انتقال اموال در زمان حیات

اصل 47 قانون اساسی
مالکیت شخصی که از راه مشروع باشد محترم است. ضوابط آن را قانون معین می‌کند.


ماده 752 قانون مدنی
صلح ممکن است یا در مورد رفع تنازع موجود و یا جلوگیری از تنازع احتمالی در مورد معامله و غیر آن واقع شود.


ماده 753 قانون مدنی
برای صحت صلح طرفین باید اهلیت معامله و تصرف در مورد صلح داشته باشند.


ماده 867 قانون مدنی
ارث به موت حقیقی یا به موت فرضی مورث تحقق پیدا میکند.


ماده 868 قانون مدنی
مالکیت ورثه نسبت به ترکه متوفی مستقر نمی‌شود مگر پس از اداء حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق گرفته.


ماده 869 قانون مدنی
حقوق و دیونی که به ترکه میت تعلق میگیرد و باید قبل از تقسیم آن اداء شود ازقرار ذیل است:
۱) قیمت کفن میت و حقوقی که متعلق است به اعیان ترکه مثل عینی که متعلق رهن است.
۲) دیون و واجبات مالی متوفی.
۳) وصایای میت تا ثلث ترکه بدون اجازه ورثه و زیاده بر ثلث با اجازه آنها.


ماده 226 قانون امور حسبی
ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای اداء تمام دیون کافی نباشد ترکه مابین تمام بستانکاران به‌ نسبت طلب آنها تقسیم می‌شود مگر اینکه آن را بدون شرط قبول کرده باشند که در این صورت مطابق ماده ۲۴۶ مسئول خواهند بود.
‌در موقع تقسیم دیونی که به موجب قوانین دارای حق تقدم و رجحان هستند رعایت خواهد شد بستانکاران زیر هر یک به ترتیب حق تقدم بر دیگران‌دارند:
‌طبقه اول
‌الف- حقوق خدمه خانه برای مدت سال آخر قبل از فوت.
ب- حقوق خدمتگذاران بنگاه متوفی برای مدت شش ماه قبل از فوت.
ج- دستمزد کارگرانی که روزانه یا هفتگی مزد می‌گیرند برای مدت سه ماه قبل از فوت.
‌طبقه دوم
‌طلب اشخاصی که مال آنها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت و یا قیمومت مدیون شده‌ است.
‌این نوع طلب در صورتی دارای حق تقدم خواهد بود که موت در دوره قیمومت یا ولایت و یا در ظرف یک سال بعد از آن واقع شده باشد.
‌طبقه سوم
‌طلب پزشک و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانواده‌اش در ظرف سال قبل از فوت رسیده است.
‌طبقه چهارم
‌الف- نفقه زن مطابق ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی.
ب- مهریه زن تا میزان ده هزار ریال.
‌طبقه پنجم
‌سایر بستانکاران.

 


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما : جناب آقای الهیاری

 

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.