ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 24 آبان 1402

 تاثیر اعاده دادرسی در توقف اجرای حکم

آیا با ثبت دادخواست اعاده دادرسی میشود درخواست توقف اجرای حکم کرد ؟ و به طور کلی در چه مواردی اعاده دادرسی موجب توقف اجرای حکم می شود ؟ آیا من باید درخواستی بدهم یا به طور توماتیک این اتفاق می افتد ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 153

اعاده دادرسی و اجرای حکم

 

آیا اعاده دادرسی موجب توقف اجرای حکم می شود ؟

  • قانونگذار در ماده 478 قانون آیین دادرسی کیفری به بحث اعاده دادرسی پرداخته است و بیان کرده است که زمانی که درخواست تجویز اعاده دادرسی پذیرفته شود اجرای حکم تا بررسی مجدد پرونده و ارسال به شعبه هم عرض اجرای حکم به تعویق می افتد.
  • پس نکته مهم در باب اجرای حکم این است که اگر اعاده دادرسی پذیرفته شود، یعنی ابتدا باید درخواست شود و پس از موافقت و تجویز اعاده دادرسی اجرای حکم به تعویق می افتد.
  • هدف از این کار جلوگیری از طرح درخواست های واهی با هدف متوقف کردن یا به تاخیر انداختن اجرای حکم قطعی است .
  • پس اصولا صرف درخواست اعاده دادرسی موجب توقف یا تاخیر در اجرای حکم نیست.
  • استثناء این اصل تبصره همین ماده است که برخی مجازات ها را استثنا کرده است و آن هم مجازات هایی است که اگر حکم اجرا شود دیگر قابل برگشت نیست مثل قلع و قمع کردن بنا یا اشجار که اگر به طور مثال خانه ای تخریب شود یا درختی قطع شود دیگر اعاده دادرسی برای حکم قطعی فایده ای ندارد .
  • پس به دلیل اهمیت و شدت مجازات های سالب حیات و سایر مجازات های بدنی و قلع و قمع که آثار جبران ناپذیری دارد قانون استثنایی قایل شده است که صرفا با وصول درخواست اعاده دادرسی دستور توقف اجرای حکم صادر می شود. 

 

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تاثیر اعاده دادرسی در اجرای حکم

♦  اگر شما درخواست اعاده دادرسی بدهید ممکن است با درخواست شما موافقت شود ممکن است با درخواست شما مخالفت شود اگر با درخواست شما مخالفت شود حکم اجرا خواهد شد اما اگر با درخواست شما موافقت شود ابتدا اجرای حکم متوقف خواهد شد ؛ مگر اینکه مجازات های نام برده در تبصره ماده 478 قانون باشد که در اینصورت مطلقا به صرف درخواست حکم متوقف می شود .

♦  پرونده برای بررسی مجدد به شعبه هم عرض در دادگاه صادر کننده حکم قطعی ارسال می شود شعبه هم عرض یعنی شعبه ای که هم صلاحیت ذاتی و هم صلاحیت محلی آن با شعبه صادر کننده حکم قطعی یکسان باشد. آن دادگاه مجددا رسیدگی می کند که دو حالت دارد یا رای دادگاه نقض میکند یا اینکه رای تایید یا ابرام می کند . 

 

 

مستندات قانونی - اعاده دادرسی و توقف اجرای حکم

ماده ۴۷۵ قانون آیین دادرسی کیفری

اشخاص زیر حق درخواست اعاده دادرسی دارند:
الف- محکومٌ‌علیه یا وکیل یا نماینده قانونی او و در صورت فوت یا غیبت محکومٌ‌علیه، همسر و وراث قانونی و وصی او
ب- دادستان کل کشور
پ- دادستان مجری حکم

ماده ۴۷۶ قانون آیین دادرسی کیفری

درخواست اعاده دادرسی به دیوان‌عالی کشور تسلیم می‌شود. این مرجع پس از احراز انطباق موضوع درخواست با یکی از موارد موضوع ماده (۴۷۴) این قانون، با تجویز اعاده دادرسی، رسیدگی مجدد را به دادگاه هم‌عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی، ارجاع می‌دهد و در غیر این صورت قرار رد اعاده دادرسی صادر می‌نماید.
ماده ۴۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری

در صورتی‌که رییس قوه قضاییه رأی قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بیّن تشخیص دهد، با تجویز اعاده دادرسی، پرونده را به دیوان‌عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رییس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می‌یابد رسیدگی و رأی قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیّاً بر خلاف شرع بیّن اعلام شده، رأی قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به‌عمل می‌آورند و رأی مقتضی صادر می‌نمایند.
تبصره ۱- آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان‌عالی کشور، سازمان قضایی نیروهای مسلح، دادگاه‌های تجدیدنظر و بدوی، دادسراها و شوراهای حل اختلاف می‌باشند.
تبصره ۲- آراء شعب دیوان‌عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاه‌ها، اگر توسط رییس قوه قضاییه خلاف شرع بیّن تشخیص داده شود، مشمول احکام این ماده خواهد بود.
تبصره ۳- درصورتی که رییس دیوان‌عالی کشور، دادستان کل کشور، رییس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رییس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود، رأی قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بیّن تشخیص دهند، می‌توانند با ذکر مستندات از رییس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک‌بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بیّن آن به جهت دیگری باشد.
ماده ۴۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری

هرگاه رأی دیوان‌عالی کشور مبنی بر تجویز اعاده دادرسی باشد یا طبق ماده(۴۷۷) اعاده دادرسی پذیرفته شده باشد اجرای حکم تا صدور حکم مجدد به تعویق می‌افتد و چنانچه از متهم تأمین أخذ نشده و یا تأمین منتفی شده باشد یا متناسب نباشد، دادگاهی که پس از تجویز اعاده دادرسی به موضوع رسیدگی می‌کند، تأمین لازم را أخذ می‌نماید.
تبصره- در صورتی که مجازات مندرج در حکم، از نوع مجازات سالب حیات یا سایر مجازات‌های بدنی یا قلع و قمع بنا باشد، شعبه دیوان‌عالی کشور با وصول تقاضای اعاده دادرسی قبل از اتخاذ تصمیم درباره تقاضا، دستور توقف اجرای حکم را می‌دهد.

 

جهت ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری کلیک کنید  - 88019243 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.