ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: جمعه 16 اردیبهشت 1401

 تشخیص توهین و الفاظ توهین آمیز

باسلام و خسته نباشید.من به دوستم بدهکار بودم دوستم رفته شکایت کرده.من از طریق پیامک بهش گفتم در دادگاه فکت رو میارم پایین الان او هم رفته شکایت کرده به عنوان توهین و فحاشی و الفاظ توهین آمیز و رکیک و تهدید.الان چه حکمی به من میدهند ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 2913

پاسخ – معیار تشخیص الفاظ توهین آمیز و وقوع این جرم چیست ؟

  • توهین از ریشه ی وهن، به معنای سست کردن، ضعیف کردن و خوار و خفیف کردن است. جرم توهین در قوانین و مقررات تعریف نشده است. این جرم به هر رفتاری اعم از فعل، گفتار، اشاره یا نوشتار دلالت دارد که بتواند به نحوی موجب هتک حیثیت کسی در نظر افراد متعارف و معمولی شود. 
  • در حقوق کیفری توهین به دو نوع ساده و مشدد تقسیم میشود.
  • توهین ساده که از هیچ یک از کیفیات مشدد برخوردار نیست، در ماده ی 608 قانون مجازات اسلامی آمده است و طبق ماده ی 727 همین قانون، از جمله جرایم قابل گذشت محسوب میشود.
  • ماده 608 قانون مجازات اسلامی مقرر می دارد توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود. 
  • توهین مشدد که از کیفیات مشدده برخوردار است، به اعتبار مقام مخاطب، سن و جنس  مخاطب، قداست مخاطب، نحوهارتکاب و سایر موارد تقسیم شده است.
  • برای نمونه به موجب ماده 514 قانون مجازات اسلامی هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان ‌ا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس ‌از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد. 
  • توهین مشدد دیگر توهین بر اساس سن و جنس مخاطب است. ماده 619 قانون مجازات اسلامی در این باره مقرر می دارد هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
  • توهین به مقدسات نیز در قانون مجازات اسلامی جرم انگاری گردیده است. برابر ماده 513 قانون مجازات اسلامی هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیاء عظام یا ائمه طاهرین(ع) یا حضرت صدیقه طاهره(س) اهانت نماید اگر مشمول حکم‌ ساب‌النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد. 
  • نحوه ارتکاب جرم توهین نیز به صورت خاصی ازجمله توهین های مشدد محسوب می گردد. به موجب  ماده 700 قانون مجازات اسلامی هر کس با نظم یا نثر یا به صورت کتبی یا شفاهی کسی را هجو کند و یا هجویه را منتشر نماید به حبس از یک تا شش ماه محکوم ‌می ‌شود.
  • لازم به ذکر است توهین ممکن است به صورت کتبی یا شفاهی، حضوری یا غیابی، به وسیله گفتار یا کردار یا کتابت باشد یا بدون این وسایل صورت گیرد.
  • باید توجه داشت که راست بودن یا دروغ بودن نسبت های وارده در جرم توهین شرط نیست و همچنین موهون شدن طرف نیز ضرورت ندارد، بلکه گفتار یا رفتار و به طور کلی اعمال توهین آمیز از نظر عرف باید موجب  هتک  حیثیت شده و توهین آمیز باشد.
  • جرم توهین از جمله جرایم عمدی است و مراد از عمدی بودن آن علم و آگاهی مرتکب به وهن آور بودن کردار، رفتار، گفتار و نوشتاری که به حیثیت و شرافت طرف جرم لطمه وارد می کند. علاوه بر این علم و آگاهی، عمد و قصد مرتکب به منظور هتک حیثیت و شرافت و حرمت طرف جرم لازم می باشد.

پاسخ به پرسش مخاطب در خصوص تشخیص توهین و الفاظ توهین آمیز

♦  در پاسخ به پرسش شما در خصوص تشخیص توهین و الفاظ توهین آمیز باید گفت معیار توهین عرف است و برای تشخیص اهانت آمیز بودن عمل، لازم است مقام قضایی با در نظر گرفتن عرف و عادات، زمان و مکان، شخصیت و وضع اجتماعی مخاطب، آن را تشخیص دهد. اداره ی حقوقی قوه ی قضاییه در نظریه مشورتی شماره 3472/7 مورخ 16/08/1377 در این باره بیان داشته: اهانت امر عرفی و تشخیص آن با قاضی رسیدگی کننده به پرونده است.
♦  بنابراین، اینکه این لفظ توهین محسوب گردد یا خیر به تشخیص قاضی می باشد. مجازات این جرم در صورت اثبات مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی دارد.

 

 

مستندات قانونی - معیار تشخیص جرم توهین

ماده ۵۱۳ قانون مجازات اسلامی
هر کس به مقدسات اسلام و یا هر یک از انبیاء عظام یا ائمه طاهرین(ع) یا حضرت صدیقه طاهره(س) اهانت نماید اگر مشمول حکم‌ ساب‌النبی باشد اعدام می‌شود و در غیر این صورت به حبس از یک تا پنج سال محکوم خواهد شد.
ماده ۵۱۴ قانون مجازات اسلامی
هر کس به حضرت امام خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی رضوان‌ا… علیه و مقام معظم رهبری به نحوی از انحاء اهانت نماید به حبس‌از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
ماده ۶۰۸ قانون مجازات اسلامی
توهین به افراد از قبیل فحاشی و استعمال الفاظ رکیک، چنانچه موجب حد قذف نباشد، به مجازات شلاق تا (۷۴) ضربه و یا پنجاه هزار‌ تا یک میلیون ریال جزای نقدی خواهد بود.
ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی
هر کس با توجه به سمت، یکی از روسای سه قوه یا معاونان رئیس جمهوری یا وزرا یا یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا‌ نمایندگان مجلس خبرگان یا اعضای شورای نگهبان یا قضات یا اعضای دیوان محاسبات یا کارکنان وزارتخانه‌ها و موسسات و شرکتهای دولتی و شهرداری‌ها در حال انجام وظیفه یا به سبب آن توهین نماید به سه تا شش ماه حبس و یا تا (۷۴) ضربه شلاق و یا پنجاه هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می‌شود.
ماده ۶۱۹ قانون مجازات اسلامی
هر کس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
ماده ۷۰۰ قانون مجازات اسلامی
هر کس با نظم یا نثر یا به صورت کتبی یا شفاهی کسی را هجو کند و یا هجویه را منتشر نماید به حبس از یک تا شش ماه محکوم ‌می‌شود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی کیفری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.