ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 27 مهر 1400

 امکان جدا شدن دختر 14 ساله از خانواده بدون اجازه

سلام دختر ۱۴ ساله هستم. از دست خانوادم خسته شدم دیگه نمیتونم تحمل کنم ، میتونم ازشون جداشم ؟ آیا جدایی از خانواده برای من مشکلی ایجاد نمی کنه و نمی تونن من رو به زور برگردونن ؟

 

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 479

پاسخ - بررسی امکان زندگی مستقل دختر 14 ساله

  • حجر از نظر اصطلاحی به معنای منع نمودن اشخاص از تصرف در اموال و حقوق مالی و همچنین انجام هرگونه عمل حقوقی می باشد.
  • مطابق قانون مدنی، محجور به کسی گفته می شود که به علت صغیر بودن یا وضعیت روانی نتواند به راحتی و آزادانه در امور خود تصرف کند به همین خاطر نیازمند حمایت خاص از طرف قانونگذار هستند.
  • محجورین به سه دسته ی صغار، اشخاص غیررشید یا سفیه و مجانین تقسیم می شوند (ماده 1207 قانون مدنی).
  • صغیر کسی است که هنوز به سن بلوغ و رشد نرسیده باشد؛ سن بلوغ در در پسران 15 سال تمام قمری و در دختران 9 سال تمام قمری است (تبصره یک ماده 1210 قانون مدنی).
  • صغار به دو دسته ی صغیر ممیز و صغیر غیر ممیز تقسیم می شوند؛ صغیر غیرممیز به شخصی گفته می شود که به سن بلوغ نرسیده است و قادر به تمیز خوب از بد نبوده و قوه ی درک نداشته باشد. صغیر غیرممیز به شخصی گفته می شود که علی رغم اینکه به سن بلوغ نرسیده است اما می تواند سود از زیان را تشخیص دهد و دارای قوه ی درک و اراده است.
  • سن تمیز در خصوص صغار در قوانین ایران مشخص نشده است و تشخیص این مسأله برعهده ی دادگاه است. اعمال حقوقی ای که بوسیله ی صغیر غیرممیز انجام می گردد به علت نداشتن قوه ی درک او باطل و بلااثر است اما در خصوص صغیر ممیز که مبنای حجر او حمایت می باشد نه عدم اراده و قوه ی درک، ماده 1212 قانون مدنی در بخش دوم تملک بلاعوض صغیر ممیز را نافذ می داند.
  • افراد صغیر برای انجام اعمال و تصمیمات حقوقی خود نیازمند نظارت ولی (پدر یا پدربزرگ پدری) یا قیم می باشند (ماده 1212، 1214 و 1217 قانون مدنی)؛ با این وجود، صغیر بعد از رسیدن به بلوغ نمی تواند از حجر خارج شود و برای این امر، شرط دیگری نیز لازم است و آن رسیدن به سن رشد است که بعد از آن می تواند اداره ی اموال خود را در دست بگیرد. 
  • در رابطه با امکان جدا شدن شما به عنوان دختر 14 ساله بدون اجازه ، باید گفت برای سن رشد سابقا در ماده ی 1209 قانون مدنی چنین مقرر گشته بود: "هر کس دارای 18 سال تمام باشد ، در حکم غیر رشید است . مع ذلک در صورتی که بعد از 15 سال تمام رشد کسی در محکمه ثابت شود ، از تحت قیمومت خارج می شود."
  • بنابراین سن رشد بر اساس این ماده رسیدن شخص به سن 18 سال بود. با این حال لازم به ذکر است که با وجود اینکه این ماده هم اکنون حذف گردیده است، اما در عمل و مطابق عرف سن 18 سال را اماره ی رشد و خروج از حجر در نظر می گیرند.
  • بنابراین صغیر با رسیدن به سن بلوغ از حجر خارج می شود منتها در امور مالی خروج از حجر منوط به احراز رشد است.
  • به همین خاطر از آنجایی که شما به سن 18 سال نرسیده اید، امکان دخالت در امور مالی و انجام هیچ نوع معامله با موضوع مال را ندارید ولی چون بالغ هستید با استنباط از قوانین امکان انعقاد قراردادهای مالی را دارید که البته تعداد آنها بسیار اندک است در مورد نکاح هم قانون و قاعده خاص وجود دارد مستنبط از قوانین موجود دختر پس از پایان 9 سال از دایراه حضانت خارج است و تحت تفوق و تسلط پدر و مادر نیست و نگهداری از وی حق و تکلیف والدین نیست و شاید بتوان این طور نتیجه گرفت که دختر بالغ محل زندگی را خود انتخاب می کند هر چند که این مساله اصلا متداول و رایج نیست و در باور عوام و قاطبه جامعه نمی گنجد در هر حال این پاسخ قانونی و حقوقی سوا ل شماست هر چند که عرف رویه و اخلاق با آنچه گفته شد متفاوت است. 

 

 

مواد قانونی قابل استناد - جدا شدن دختر از خانواده

ماده 1207 قانون مدنی
اشخاص ذیل محجور و از تصرف در اموال و حقوق مالی خود ممنوع هستند :

1- صغار

2- اشخاص غیررشید

3 - مجانین


ماده 1208 قانون مدنی
غیر رشید کسی است که تصرفات او در اموال و حقوق مالی خود عقلایی نباشد .


ماده 1210 قانون مدنی
هیچ کس را نمیتوان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد .

تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمري و در دختر نه سال تمام قمري است.
تبصره 2 - اموال صغیري را که بالغ شده است در صورتی میتوان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.


ماده 1212 قانون مدنی
اعمال و اقوال صغیر تا حدي که مربوط به اموال و حقوق مالی او باشد باطل و بلااثر است معذلک صغیر ممیز میتواند تملک بلاعوض کند مثل قبول هبه و صلح بلاعوض و حیازت مباحات.


ماده 1214 قانون مدنی
معاملات و تصرفات غیر رشید در اموال خود نافذ نیست مگر با اجازه ي ولی یا قیم او اعم از این که این اجازه قبلاً داده شده باشد یا بعد از انجام عمل. معذلک تملکات بلاعوض از هر قبیل که باشد بدون اجازه هم نافذ است


ماده 1217 قانون مدنی
اداره ي اموال صغار و مجانین و اشخاص غیررشید به عهده ي ولی یا قیم آنان است به طوري که در باب سوم از کتاب هشتم و مواد بعد مقرر است.

 


 

پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.