ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: پنجشنبه 18 شهریور 1400

 ملکی که مستاجر دارد را چگونه خلع ید کنم ؟

با سلام و عرض ادب

یک فرد روحانی سه سال پیش با ادعای اینکه ملک بنده رو خریداری کرده وسایل منو ریخت بیرون و ملک ‌رو تصرف کرد حالا طی این سه سال من هم سند شش دانگ گرفتم هم حکم خلع ید قطعی ( اعتراض کرد ولی تجدید نظر حکم را قطعی کرد) البته یک شکایت جدا مبنی بر تصرف عدوانی هم کردم که متاسفانه طرف تبرئه شد.حالا که رفتیم برای خلع ید خوانده ملک رو داده دست مستاجر و مستاجر هم میگه تا پول پیشم رو نده و خونه دیگه ای اجاره نکنم خالی نمیکنم ، خوانده هم گفته صبر کنید دادگاه یک ماه بعدم که علیه کسانی که سرش کلاه گذاشتن طرح دعوی کرده تشکیل بشه و‌نتیجه اش مشخص بشه بعد، منم صورتجلسه ادعای مستاجر رو بردم دادگاه ولی جواب درستی بهم ندادن ، تکلیف چیه ؟ به کجا میتونم شاکی بشم اگه مستاجر تخلیه نکنه؟ از شانس من طرف مقابلم یک فرد روحانی هست و قوانین متاسفانه برای دوطرف یکسان اجرا نمیشه!!

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 930

خلع ید از ملک دارای مستاجر

  • در ابتدا باید مباحث حقوقی و کیفری را از یکدیگر تفکیک کرد زیرا چنین موردی هم جنبه کیفری دارد هم حقوقی و باید از دو طریق بررسی شود :
  • در مورد بعد حقوقی باید گفت، خوانده دعوا مال متعلق به دیگری را خریداری کرده است و موجبات ضمان درک شده است.ضمان درک در اصطلاح حقوقی به این معناست که مورد معامله متعلق به شخصی غیر از فروشنده است. و چون مبیع متعلق به دیگری است فروشنده ضامن است و باید پولی را که بابت این معامله دریافت کرده مسترد دارد .ماده 391 قانون مدنی هم در این باره تصریح دارد.
  • اما در مورد عالم بودن خوانده به مستحق للغیر بودن مورد معامله با جاهل بودن فرق باید قایل شویم:
  • 1- در حالت اول خریدار ملک شما در صورت عالم بودن به فساد در معامله اگر مالک مورد معامله را از او پس بگیرد او تنها میتواند آنچه را به عنوان ثمن به فروشنده پرداخته است را پس بگیرد اما زیان هایی که در اثر فسخ معامله بر او مترتب میشود را نمی تواند درخواست کند زیرا در نتیجه کار غیر قانونی خود متحمل این ضرر شده است.
  • 2- در حالت دوم خریدار ملک شما جاهل به فساد معامله باشد و تصور میکرد ملک را از مالک اصلی میخرد.در این حالت تمامی ضررهایی که ناشی از ب هم خوردن معامله شده است را میتواند مطالبه کند (هزینه دادرسی- هزینه دفتر خانه و ....).
  • یک نکته خیلی مهمی که وجود دارد رابطه خریدار (خوانده) و مالک (شما) است : اگر ملکی که خوانده دعوا خریداری کرده باعث افزایش قیمت در طول این سه سال شده باشد حق دریافت زیادت مال را ندارد . مثلا ممکن است قیمت خانه ای که خریده دوبرابر شده باشد . فلسفه این سختگیری نکوهش تجاوز به مالکیت افراد و غصب است که در هر حال خوانده دعوا غاصب تلقی میشود (الغاصب یوخذ بالاشق الاحوال) . ماده 393 و 314 قانون مدنی هم به تبعیت از فقه از این سختگیری پیروی کرده است.
  • اما در مورد مورد مالی که به اجاره رفته است و خوانده دعوا مال غیر را اجاره داده است که باید به قواعد عمومی معاملات فضولی رجوع کنیم؛معامله فضولی به این معناست که کسی بدون داشتن نمایندگی از طرف مالک اصلی اقدام به معامله اموال وی کند. ماده 247 قانون مدنی هم معامله فضولی را تعریف کرده است. معامله فضولی بنا بر قول فقها و قانون مدنی غیر نافذ است و مشروط است بر اجازه و تنفیذ مالک اصلی. خوانده بدون اجازه شما که مالک اصلی هستید ملک شما را اجاره داده است . در اینجا تصمیم با مالک (شما) است که این قرارداد را تایید کند یا رد کند .کیفیت تایید معامله در ماده 248 قانون مدنی آمده است. البته قانون به شما مهلت برای فکر کردن داده است اما این مدت نباید به قدری طویل شود که موجبات ضرر و زیان را فراهم کند. و ضمانت اجرایی در ماده 252 قانون مدنی برای آن در نظر گرفته شده است.
  • در صورت رد معامله توسط شما گویی انگار قراردادی بین شما و مستاجر نبوده است و معامله فسخ میشود و تعهدی دیگر نخواهد بود البته مستاجر باید ضامن عین ملک و منافع باشد اگر خسارتی به وجود بیاید. ماده 261 قانون مدنی هم در این باره تصریح دارد.
  • اما بعد کیفری پرونده : قانونگذار به دلیل تکریم مالکیت افراد و جلوگیری از تعدی و تجاوز به حریم مالکانه و نکوهش غصب تصرف عدوانی را جرم انگاری کرده است و مواد 690 به بعد قانون مجازات تعزیرات را به آن اختصاص داده است. تصرف عدوانی مخصوص اموال غیر منقول است(ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی) و در صورت اثبات مالکیت سابق متصرف به حبس از یک ماه تا یکسال محکوم میشود.
  •  

مواد قانونی قابل استناد در خصوص این موضوع

ماده 247 - معامله به مال غیرجزبعنوان ولایت یاوصایت یاوکالت نافذ نیست ولواینکه صاحب مال باطناراضی باشد ولی اگرمالک یاقائم مقام او پس ازوقوع معامله آن را اجازه نمود دراین صورت معامله صحیح ونافذ می شود.

ماده 248 - اجازه مالک نسبت به معامله فضولی حاصل میشود به لفظ یا فعلی که دلالت بر امضا عقد نماید

ماده 252 - لازم نیست اجازه رد فوری باشد.اگر تاخیرموجب تضررطرف اصیل باشد مشارالیه می تواند معامله رابهم بزند

ماده 391- درصورت مستحق للغیربرآمدن کل یا بعضی ازمبیع بایع باید ثمن مبیع رامسترد دارد و درصورت جهل مشتری بوجود فساد بایع باید ازعهده غرامات وارده برمشتری نیزبرآید.

ماده 393 - راجع به زیادتی که ازعمل مشتری درمبیع حاصل شده باشد مقررات ماده جری خواهد بود.

ماده 314 - اگر در نتیجه عمل غاصب قیمت مال مغصوب زیاد شود غاصب حق مطالبه قیمت زیادی را نخواهد داشت مگراینکه آن زیادتی عین باشد که در این صورت عین زاید متعلق بخود غاصب است .  

ماده ۶۹۰ قانون مجازات اسلامی، هرکس به وسیله صحنه‌سازی از قبیل: پی‌کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت‌بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زراعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل‌ها و مراتع ملی شده، کوهستان‌ها، باغ‌ها، قلستان‌ها، منابع آب، چشمه سارها انهار طبیعی و پارک‌های ملی، تأسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و باید و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت‌های وابسته به دولت یا شهرداری‌ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام‌المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی‌حق معرفی‌کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذی‌صلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هرگونه تجاوز و یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می‌شود

ماده 158 قانون آیین دادرسی مدنی - دعوای تصرف عدوانی عبارتست از: ‌ادعای متصرف سابق مبنی براین که دیگری بدون رضایت او مال غیرمنقول را از تصرف وی خارج کرده و اعاده تصرف خود را نسبت به آن مال‌ درخواست می‌نماید.

 

راه های تماس و ارتباط با وکیل متخصص دعاوی ملکی و خلع ید

ثبت امتیاز
نظرات

یکشنبه, 20 شهریور,1401

حسین

سلام مدیر ساختمان هستم .
ملک مشاع ساختمان (واحد سرایداری) رو مرداد ۱۴۰۱ اجاره دادیم و مستاجر قبل از موعد اجاره اول متواری شده و تلفن همراه خود رو خاموش کرده و پاسخگو نیست میخواستم بدونم بعد از ارائه اظهارنامه باید از طریق دادگاه حکم تخلیه بگیریم یا حل اختلاف هم میشه ؟ تکلیف وسایل داخل ملک به چه صورت میشه؟

ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.