ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 22 دی 1400

 راه ثابت کردن مالکیت ماشین

بنده چندین سال است حدود ۴ خودرو خریداری کردم و هر دفعه آن را بنام خواهرم میزنم تا پلاک تهران بگیرم که شاهد های درجه یک و دو زیادی هم وجود دارند اما این دفعه ایشان ادعای مالکیت دارد در صورتی که نه قرارداد و مبایعه نامه از کسی دارد نه ثمن معامله را به کسی یا من داده و هیچ منبع درامدی هم ندارد .لطفا راهنمایی کنید چگونه می توانم اثبات مالکیت کنم ؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 1918

پاسخ – چگونه می توانم ثابت کنم مالک ماشین من هستم ؟

  • به طور کلی طبق قاعده کلی اثبات باید توسط کسی انجام شود که مدعی است.(البینه علی المدعی و الیمین علی من انکر) و تفاوتی هم نمی کند شخص مدعی خواهان باشد یا خوانده.
  • ماده 197 قانون جدید آیین دادرسی مدنی نیز موید همین نظر است اظهار اگر خلاف امری باشد که اثبات شده است نیز ادعا شمرده می شود و نیاز به اثبات دارد زیرا اظهار معمولا خلاف اصل حرکت می کند .
  • در سوالی در مطرح فرمودید، خواهر شما مدعی مالکیت شده است پس باید دلیلی متقن برای اثبات حرف خود بیاورد.
  • همچنین اگر به احتمال زیاد خواهر شما ادعای عدم اصالت سند رسمی را دارد یا به تعبیری سند را مجعول اظهار می دارد پس باید آن را اثبات کند زیرا ماده 70 قانون ثبت اعتبار اسناد رسمی را تایید کرده است.این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است
  • از طرفی خواهر شما ادعای عدم صحت عقد را دارد و چنین سند رسمی را قبول ندارد و مستحق للغیر تلقی می کند؛ چونکه مجددا خلاف اصل «اصاله الصحه» حرکت کرده است و نیاز به اثبات ادعا خود دارد و در صورت عدم اثبات، اثری نسبت به ادعا ترتیب داده نمی شود که به قسمت دوم قاعده برمیگردد که سوگند بر عهده مدعی علیه (شما) است و به این معناست که درست است که مدعی باید ادعای خود را اثبات کند، اما هرگاه در اثبات ادعای خود دلیلی نداشته باشد و مدعی علیه هم منکر ادعای او باشد، در صورتی بری می شود که به درخواست مدعی سوگند یاد کند. این قاعده در ماده 372 و به گونه ای در ماده 197 قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده است.
  • بنابراین همان گونه که در حکم مستند به سند عادی یا رسمی، دادگاه باید منطوق و مفاد آن قسمت از سند را که حکم بر پایه آن صادر شده در حکم خود تصریح و یا به گونه ای روشن اشاره کند، در حکم مستند به سوگند نیز باید به همین شیوه اقدام کند.
  • در نتیجه سوگند اگرچه می تواند تمام ی بخشی از امور موضوعی را در بر بگیرد (مثل اصالت نمونه سند رسمی یا عادی) اما  به هر روی، باید حاوی عباراتی باشد که با اعلام آن به قید سوگند ادعای مورد مناقشه به گونه ای قاطع فصل شود. عباراتی که به قید سوگند ادا می شود باید به گونه ای روشن در درخواست طرف مقابل آمده باشد.مواد 272 و 285 قانون آیین دادرسی مدنی نیز موید همین نظر است.
  • خواهان دعوای اثبات مالکیت را در خصوص اموالی که دارای سند رسمی نباشد می تواند در مرجع صالح  مطرح نماید در نتیجه اگر ملک دارای سند رسمی باشد, طرح این دعوا در دادگاه مسموع نیست .خواهان می تواند برای اثبات ادعای خود علاوه بر ارائه سند مالکیت به ادله دیگری همچون اماره تصرف, شهادت شهود, اقرار, سوگند و ….. استناد نماید .

این محتوا متعلق به سایت دفتر وکالت دادگران حامی ((dadgaran.com)) بوده و بهره برداری از آن بدون ذکر منبع ممنوع است.

مستندات قانونی در خصوص راه های اثبات مالکیت 

مواد  قانون آیین دادرسی مدنی

ماده 197

اصل برائت است، بنابراین اگر کسی مدعی حق یا دینی بر دیگری باشد باید آن را اثبات کند، در غیر این‌صورت با سوگند خوانده حکم‌برائت صادر خواهد شد.

‌ماده 372 

چنانچه رای صادره با قوانین حاکم در زمان صدور آن مخالف نباشد، نقض نمی‌گردد.

‌ماده 272

 هرگاه خواهان (‌مدعی) فاقد بینه و گواه واجد شرایط باشد و خوانده (‌مدعی علیه) منکر ادعای خواهان بوده به تقاضای خواهان، منکر‌ادای سوگند می‌نماید و به موجب آن ادعا ساقط خواهد شد.

‌ماده 285

در صورتی که سوگند از سوی منکر باشد، سوگند بر عدم وجود یا عدم وقوع ادعای مدعی، یاد خواهد شد و چنانچه سوگند از سوی‌مدعی باشد، سوگند بر وجود یا وقوع ادعا علیه منکر به‌عمل خواهد آمد. به‌هرحال باید مقصود درخواست‌کننده سوگند معلوم
و صریح باشد که کدامیک‌از این امور است.

ماده 70 قانون ثبت اسناد و املاک
سندی که مطابق قوانین به ثبت رسیده رسمی است و تمام محتویات و امضاهای مندرج در آن معتبر خواهد بود مگر اینکه مجعولیت آن سند ثابت شود.
انکار مندرجات اسناد رسمی راجع به اخذ تمام یا قسمتی از وجه یا مال و یا تعهد به تادیه وجه یا تسلیم مال مسموع نیست. مامورین قضایی یا اداری که از راه حقوقی یا جزایی انکار فوق را مورد رسیدگی قرار داده و یا به نحوی از انحا مندرجات سند رسمی را در خصوص رسید وجه یا مال یا تعهد به تادیه وجه یا تسلیم مال معتبر ندانند به شش ماه تا یک سال انفصال موقت محکوم خواهند شد. (اصلاحی مصوب ۱۳۱۲)
تبصره - هر‌گاه کسی که به موجب سند رسمی اقرار به اخذ وجه یا مالی کرده یا تادیه وجه یا تسلیم مالی را تعهد نموده، مدعی شود که اقرار یا تعهد او در مقابل سند رسمی یا عادی یا حواله یا برات یا چک یا، فته‌طلبی بوده است که طرف معامله به او داده و آن تعهد انجام نشده و یا حواله یا برات یا چک یا سفته طلب پرداخت نگردیده است این دعوا قابل رسیدگی خواهد بود.

 

پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما 

 

راههای تماس و ارتباط با وکیل متخصص قراردادها

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.