ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 25 مرداد 1401

 مشروط نمودن مهریه و قرار دادن ضامن پرداخت

سلام.خواستگاری دارم که از قبل بخاطر اینکه بعدا بابت مهریه دچار مشکل نشه همه اموالش رو بنام مادرش کرده. حالا میگه در صورتی حاضره مهریه قبول کنه که شرط بزاره تنها در صورت خیانت اون قابل پرداخت باشه.اولا میخوام بدونم میشه شرط گذاشت که اگر بشه من موارد دیگه ای رو به اون شرط خیانت اضافه کنم و دوم اینکه با توجه به اینکه هیچی بنام خودش نیست میتونم ازش بخوام که مادر و پدرش ضامن پرداخت مهریه شن و این کار رو باید چجوری انجام بدم شروط ضمن عقد باشه کافیه یا حتما باید بریم دفترخانه؟ و اینکه اگر مهریه مشروط قابل اجرا باشه این شروط جز شروط ضمن عقد باشه یا حتما در دفترخانه توافق بشه کدومش قابلیت اجرا داره کدوم نداره؟

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 601

پاسخ – آیا می توان پرداخت مهریه را مشروط نمود و برای آن ضامن گذاشت ؟

  • قانون مدنی در ماده ۱۰۸۲، زن را پس از جاری شدن صیغه عقد مستحق دریافت مبلغی به نام مهریه می داند که در شرع اسلام از آن به عنوان نشانه صداقت و مهر مرد یاد شده است.
  • مهریه در سند ازدواج می تواند به صورت عندالمطالبه یا عندالاستطاعه مشخص شود.زن در هر دو صورت می تواند صداق را از شوهر خود طلب کند.
  • در مهریه عندالاستطاعه، بایستی توانایی مالی مرد برای پرداخت مهریه توسط زن اثبات شود.
  • در صورتی که پرداخت مهریه به صورت عندالمطالبه باشد و مرد توانایی پرداخت کل مهریه به صورت یک جا نداشته باشد نیز وی می تواند مهریه را تقسیط کند.
  • در واقع طبق قانون، زن مالک شرعی و قانونی مهریه خود است و محدودیتی برای نوع مصرف آن ندارد.
  • طبق ماده ۱۰۸۳، پرداخت مهریه می تواند به صورت قسطی انجام شود.
  • همچنین در صورتی که مهر معلوم، عین معینی باشد که قبل از تسلیم معیوب بوده است، مرد ضامن عیوب و نواقص آن است.
  • طبق قانون، زن حق این را دارد که در صورتی که مهر حال دارد، قبل از اخذ صداق از انجام وظایف خود در مقابل همسر امتناع نماید.

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص مشروط نمودن مهریه و قرار دادن ضامن مهریه

آنچه از نص قوانین مربوط به مهریه و نحوه تملک آن توسط زن بر می آید ، به مجرد عقد نکاح دائم زن مالکیت نسبت به مهریه پیدا می کند و در صورت نزدیکی بین زوجین تمامی مهریه به صورت پایدار به تملک زوجه در می آید.

از مواد قانونی در مورد استحقاق مهریه توسط زوجه برمی آید که درج شرط و قید برای دریافت مهریه برای زن خلاف قواعد نباشد، چرا که مهریه اصولاً شرط صحت عقد نکاح نیست و حتی نبود آن نکاح را بی اعتبار نمی نماید و به صورت یک شرط ضروری ضمن عقد است و درج هر نوع قید و شرط مشروع و معقولی ممکن است مثل اینکه در صورت خیانت مهریه زن ساقط است یا فقط در صورت خیانت مرد ، زن حق مطالبه دارد.
نکته دیگر اینکه در صورت پدر و مادر زوج یا هر شخص دیگری پرداخت مهریه را تضمین نماید مسئول پرداخت مهریه است و به اقنضاء مفهوم ضمانت در قانون مدنی (نقل ذمه) مسئولیت زوج منتفی و فقط ضامن مهریه ، مسئول است.
 

مستندات قانونی - مشروط کردن مهریه و قراردادن ضامن پرداخت

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۰۸۳ قانون مدنی
برای تادیه تمام و یا قسمتی از مهر میتوان مدت یا اقساطی قرار داد.

ماده ۲۳۲ قانون مدنی
شروط مفصله ذیل باطل است ولی مفسد عقد نیست:
۱ - شرطی که انجام آن غیرمقدور باشد.
۲ - شرطی که در آن نفع و فایده نباشد.
۳ - شرطی که نامشروع باشد.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

 

راه های تماس و مشاوره با وکیل متخصص مهریه و دعاوی خانواده

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.