ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: چهارشنبه 16 شهریور 1401

 مهریه از سهم ارث شوهر

با سلام. چند وقت قبل پدرم از دنیا رفت و دو ماه بعد برادرم نیز از دنیا رفت .از برادرم سه فرزند که به سن قانونی نرسیدند و صغیر هست مانده که همسرش قیم انها میباشد همسر برادرم درخواست مطالبه مهریه از ارث پدرم را داده و ماشین و خانه پدرم را توقيف کرده و بنا به درخواست ایشان و جلسه خانوادگی تشکیل و ایشان موافقت با فروش خانه و ماشین اعلام کرد و امضا نمود و شاهدین نیز امضا کردند و ماشین فروخته شد الان جهت امضا و گرفتن فرم ۱۹ مالیاتی برادرم اقدام نمیکند الان ما ماندیم و ماشین فروش رفته و پلاک توقيف شده. لطفا راهنمایی کنید.
 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 346

پاسخ – آیا زن می تواند بابت مهریه اش سهم ارث شوهرش را توقیف کند ؟

  • مهریه مالی است که به مناسبت نکاح مرد ملزم به دادن آن به زن می شود الزام مربوط به تملیک مهر ناشی از حکم قانون است و ریشه قراردادی ندارد و به همین دلیل سکوت دو طرف در عقد و حتی توافق بر اینکه زن مستحق مهر نباشد تکلیف مرد را در این زمینه از بین نمی برد.(ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی) 
  • اگر شوهر فوت کند و ارثی از خود بر جای گذاشته باشد زن می تواند ابتدا از اموال به جا مانده از شوهر مهریه را مطالبه کند و مهریه که طلب ممتاز محسوب می شود بر دیگر ورثه ها اولویت دارد.
  • اگر شوهر مالی بر جای نگذاشته باشد پدر شوهر و یا سایر وراث تکلیفی برای پرداخت مهریه بر عهده ندارند و بر طبق قانون وراث تکلیفی به پرداخت دیون متوفی که مازاد از ما ترک است ندارد.
  • قلمرو انتقال ترکه بر این طریق است که دیون و تعهدات به ذمه ورثه انتقال پیدا نمی کند و آنها مسولیتی در برابر دیون میت ندارد بلکه این تعهدات و بدهی ها باید از اموال مورث پرداخت شود. افزون بر حکم مقرر در ماده ۸۶۹ قانون مدنی ، ماده ۲۲۶ قانون امور حسبی نیز در همین مورد با عنایت به ماده ۲۴۸ همین قانون تصریح دارد. 
  • بنابراین اگر اموال متوفی برای پرداخت دیون او کافی نباشد باقی مانده بستانکاران از ورثه قابل وصول نیست.

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص نحوه مطالبه مهریه از سهم الارث شوهر

پرداخت مهریه صرفا بر ذمه زوج می باشد و هیچکس دیگری مجبور نیست به جای او این مبلغ را پرداخت کند چرا که متعهد زوج است و اصل نسبی بودن تعهدات اقتضا می کند که فقط طرفین عقد را ملزم به ایفای تعهد کند.
مطالبه مهریه با مرگ زوجه از بین نخواهد رفت و حتی پس از مرگ زوج نیز قابل مطالبه است پس سهم الارثی که از پدر شما به برادر شما به عنوان فرزند متوفی در ملکیت او قرار میگیرد در کنار سایر اموال برادر محسوب می شود؛ پس مهریه باید از اموال و دارایی های مثبت برادر به عنوان زوج استیفا شود  و ارث نیز در فرض سوال چون قهرا یه مالکیت وارث در می آید حتی بدون قصد و اراده جزء اموال زوج بوده و همسر وی می تواند برای مهریه به آن مراجعه کند.

 

مستندات قانونی - مطالبه مهریه از سهم ارث شوهر

ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی
به مجرد عقد زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید.
تبصره (الحاقی ۱۳۷۶/۴/۲۹) - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر اینکه زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.
آیین‌نامه اجرایی این قانون حداکثر ظرف مدت سه ماه از تاریخ تصویب توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با همکاری وزارت دادگستری و وزارت امور اقتصادی و دارائی تهیه و به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

ماده ۱۰۸۷ قانون مدنی
اگر در نکاح دائم مهر ذکر نشده یا عدم مهر شرط شده باشد نکاح صحیح است و طرفین میتوانند بعد از عقد مهر را به تراضی معین‌ کنند و اگر قبل از تراضی بر مهر معین بین آن ها نزدیکی واقع شود زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.

ماده ۲۲۶ قانون امور حسبی
ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای اداء تمام دیون کافی نباشد ترکه مابین تمام بستانکاران به‌ نسبت طلب آنها تقسیم می‌شود مگر اینکه آن را بدون شرط قبول کرده باشند که در این صورت مطابق ماده ۲۴۶ مسئول خواهند بود.
‌در موقع تقسیم دیونی که به موجب قوانین دارای حق تقدم و رجحان هستند رعایت خواهد شد بستانکاران زیر هر یک به ترتیب حق تقدم بر دیگران‌دارند:
‌طبقه اول
‌الف- حقوق خدمه خانه برای مدت سال آخر قبل از فوت.
ب- حقوق خدمتگذاران بنگاه متوفی برای مدت شش ماه قبل از فوت.
ج- دستمزد کارگرانی که روزانه یا هفتگی مزد می‌گیرند برای مدت سه ماه قبل از فوت.
‌طبقه دوم
‌طلب اشخاصی که مال آنها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت و یا قیمومت مدیون شده‌ است.
‌این نوع طلب در صورتی دارای حق تقدم خواهد بود که موت در دوره قیمومت یا ولایت و یا در ظرف یک سال بعد از آن واقع شده باشد.
‌طبقه سوم
‌طلب پزشک و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانواده‌اش در ظرف سال قبل از فوت رسیده است.
‌طبقه چهارم
‌الف- نفقه زن مطابق ماده ۱۲۰۶ قانون مدنی.
ب- مهریه زن تا میزان ده هزار ریال.
‌طبقه پنجم
‌سایر بستانکاران.

ماده ۲۴۸ قانون امور حسبی
در صورتی که ورثه ترکه را قبول نمایند هر یک مسئول اداء تمام دیون به نسبت سهم خود خواهند بود مگر اینکه ثابت کنند دیون‌متوفی زاید بر ترکه بوده یا ثابت کنند که پس از فوت متوفی ترکه بدون تقصیر آنها تلف شده و باقیمانده ترکه برای پرداخت دیون کافی نیست که در این‌صورت نسبت به زائد از ترکه مسئول نخواهند بود.


پاسخ داده شده توسط کارشناس حقوقی ما

راه های مشاوره و ارتباط با وکیل پایه یک دادگستری

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.