ساعات کاری دفتر

9:00 تا 18:00

منو
ارسال سوال حقوقی و درخواست
آرشیو سوالات حقوقی از وکلای دادگران
تاریخ انتشار: یکشنبه 05 تیر 1401

 امکان ابطال صلحنامه امضاء شده توسط ولی قهری صغیر

سلام. پدرم بیست سال پیش وقتی که من و خواهرم زیر 18 سال سن داشتیم آپارتمانی را به نام من و خواهرم صلح عمری کردند آنهم در محضر و به میل و با امضاء خودشان. چند ماه آخر عمرشان در حالیکه شرایط جسمی و روحی خوبی نداشتند و در بستر بودند توسط برادرم از ایشان دستخط و فیلم تهیه شد که راضی به انجام صلح نبوده اند و ما از ایشان کلاهبرداری کرده ایم. چکی به مبلغ ارزش اپارتمان هم به زنی که با برادرم ارتباط داشت داده اند. پس از فوت چک اجرا گذاشته شده و قصد نهایی برادرم طرح شکایت بر مبنای فقدان رضایت پدر در صلح و تصاحب اپارتمان به عنوان ماترک می باشد. ایا اظهار نارضایتی نسبت به صلح به فرزندان دیگر جز متصالحین و دادن نوشته و اعلام در حضور شهود می تواند دلیلی بر ابطال صلح باشد؟ و آیا اینکه فرزند زیر هجده سال کلاهبرداری کرده قابل قبول است و نیز اینکه پدر چون ولی ما بوده هم خودش به عنوان مصالح امضا کرده و هم متصالح.

 

امتیاز: Article Rating | تعداد بازدید: 836

پاسخ – آیا می شود صلحنامه منعقد شده توسط پدر در زمان صغیر بودن طفل را باطل کرد ؟

  • در سیستم حقوقی ایران سن 18 سال اماره رشد است و فقط پس از پایان 18 سالگی قصد افراد کامل شده و رشید محسوب می شوند و می توانند اقدام به انعقاد معامله نمایند.
  • قبل از پایان سن هجده سالگی افراد غیر رشید محسوب شده و امکان انعقاد و امضاء عقد را مستقلا ندارند  و حتما باید اینکار توسط ولی قهری انجام شود.
  • از ماده 1212 قانون مدنی بر می آید که نظر قانوگذار بر امکان پذیرش معاملات بلا عوض به نفع صغیر غیر ممیز است پس معامله فرض سوال حتی اگر توسط خود صلح گیرنده هم امضاء می شد صحیح بود.
  • منظور از صغیر ممیز فردی است که هنوز به سن 15 سالگی نرسیده ولی قوه تمیز و تشخیص دارد و خوب و بد و سود و زیان را هر چند ناقص ولی تا حدودی تشخیص می دهد و قصد انشاء ناقصی در او دیده می شود.
  • وقتی که قانونگذار در ماده 1212 معاملات صغیر ممیز را معتبر می داند پس به قیاس اولویت و به طریق اولی معاملات فردی که از سن صغر خارج شده ولو اینکه رشید هم نیست، صحیح به نظر می رسد.
  • البته حکم ماده 1212 در قسمت پایانی آن ماده به نوعی تکرار شده است و در مورد غیر رشید به آن هم می شود استناد کرد.
  • در سیستم حقوقی ما و مقررات فعلی حکم صریحی برای وضعیت حقوقی فرد پس از خروج از صغر و قبل از وصول سن 18 سال دیده نمی شود ولی وضعیت و احکام این دوره با احکام سفیه بسیار شبیه و قابل مقایسه است.
  • همچنین سن رشد (18 سال) پس از حذف ماده 1209 قانون مدنی در سیستم حقوقی ایران مستند به رویه است و نه قانون! و در مورد اینکه 18 سال باید قمری باشد یا شمسی هیچ تصریحی نیست و به شدت محل اختلاف است ولی به نظر می رسد روش اکتفا به قدر متیقن منصفانه باشد.
  • این امکان وجود دارد که ولی قهری (پدر) برای شخص غیر رشید معامله ای کند و حال اگر این معامله از اموال خود پدر باشد به جای هر دو طرف امضاء کند.

 

پاسخ به پرسش مطرح شده در خصوص امکان ابطال صلحنامه امضاء شده توسط ولی قهری صغیر

به دلیل اینکه پدر شما با اراده و اختیار خود عقد صلح را منعقد نموده و خود از جانب هر دو طرف اصالتا و ولایتا امضاء کرده از جهت صحت عقد و ایجاد آن خدشه و ایرادی نمی تواند وارد کند.ایراد فریب یا کلاهبرداری یا اجبار از سوی شما و خواهرتان در حالیکه سن کمی داشته اید نیز قابل باور نیست.وجود آن چک دست برادرتان حقی برای وی ایجاد نمی کند اگر پدر شما هیچ مال دیگری ندارد هر چند که شما هم می توانید نسبت به صحت و اصالت و درستی چک خدشه و ایراد وارد نمایید.
بهتر است برای گرفتن یک پاسخ دقیق و بررسی یک راه چاره مطمئن حضوراً مراجعه نمایید.

 

مستندات قانونی - ابطال صلحنامه 

ماده 211 قانون مدنی

 برای اینکه متعاملین اهل محسوب شوندبایدبالغ وعاقل و رشیدباشند.

ماده 212 قانون مدنی

معامله بااشخاصی که بالغ یاعاقل یارشیدنیستندبه واسطه عدم اهلیت باطل است . 

ماده 1207 قانون مدنی

 اشخاص ذیل محجوروازتصرف دراموال وحقوق مالی خودممنوع هستند - 1 - صغار 2 - اشخاص غیررشید 3 - مجانین ماده
ماده 1208 قانون مدنی

غیررشیدکسی است که تصرفات اودراموال وحقوق مالی خود عقلائی نباشد . 
ماده 1210 قانون مدنی

هیچکس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ بعنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آنکه عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد.(اصلاحی 8/10/1361) تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است.( الحاقی 8/10/61 )

تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او دادکه رشد او ثابت شده باشد .(الحاقی 8/10/61 )
ماده 1211 قانون مدنی

جنون بهر درجه که باشد موجب حجراست .
ماده 1212 قانون مدنی

اعمال واقوال صغیرتاحدی که مربوط به اموال وحقوق مالی او باشد باطل و بلا اثراست معذلک صغیرممیزمی تواند تملک بلاعوض کندمثل قبول هبه وصلح بلاعوض وحیازت مباحات .
ماده 1214 قانون مدنی

معاملات وتصرفات غیررشیددراموال خودنافذنیست مگر بااجازه ولی یاقیم اواعم ازاینکه این اجازه قبلاداده شده باشدیابعداز انجام عمل . معذلک تملکات بلاعوض ازهرقبیل که باشدبدون اجازه هم نافذاست .

 


پاسخ داده شده توسط وکیل محمدی

 

ثبت امتیاز
نظرات
در حال حاضر هیچ نظری ثبت نشده است. شما می توانید اولین نفری باشید که نظر می دهید.
ارسال نظر جدید

Website

تصویر امنیتی
کد امنیتی را وارد نمایید:

سوالات خود را جستجو کنید
ارسال سوال حقوقی و درخواست

رزرو وقت مشاوره حقوقی با ما

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی با وکیل پایه یک دادگستری و وکیل متخصص، جهت هماهنگی و رزرو وقت مشاوره حقوقی حضوری و مشاوره حقوقی تلفنی، کلیک کنید.